Foto: TT

Screeningen av mammografi pausas i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Mammografiundersökningarna i Kronoberg pausas sedan en av två läkare blivit sjukskriven. Nu jobbar Region Kronoberg för att hitta hyrläkare och kunna återuppta undersökningarna så snart som möjligt.

Regionen understryker att ingen kvinna kommer att missa sin undersökning. Den som står på tur kommer kallas så snart verksamheten är igång, preliminärt kan det bli i slutet av mars.

– Det är oerhört olyckligt, men sjukskrivningen gör att vi inte hinner med screeningen. Vi är i ett läge där vi behöver prioritera kliniska patienter med symptom som behöver utredas vidare, säger Fredrik Larsson, verksamhetschef på röntgen.

Mammografiscreening innebär att kvinnor mellan 40 och 74 år regelbundet kallas till undersökningar där brösten röntgas för att tidigt kunna upptäcka eventuell bröstcancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.