Foto: Stockholms universitet/Orasis Foto/SVT

SD-väljare påverkas inte av skandalerna

Uppdaterad
Publicerad

Expressens avslöjanden påverkar inte SD-väljarna enligt två experter som SVT pratade med tidigare i veckan då Sverigedemokraten Christoffer Dulny tvingas hoppa av sina politiska uppdrag.

Det senaste året har flera medier avslöjat hur Sverigedemokratiska politiker uttalat sig eller agerat rasistiskt. Men skandalerna kommer inte påverka partiets opinionssiffror, säger statsvetaren Jenny Madestam.

– Skandaler tycks inte påverka viljan att rösta på partiet. Det verkar finnas lägre förväntningar på att Sverigedemokratiska politiker ska ”uppföra sig”. Det blir inte lika starka fördömanden som mot andra partier när skandaler kommer fram, säger Jenny Madestam.

SD-avhopp i Småland

Påverkar inte partiets opinion

För att partiets sympatisörer ska ta avstånd från det krävs mycket.

– Den Sverigedemokratiska ledningen tycker att skandalerna är plågsamma. De skäms kanske för en del av det som kommit ut, för de hävdar ju att de jobbar på att få bort främlingsfientligheten. Men inte ens det som kommit att kallas för järnrörsskandalen, där högt uppsatta företrädare för Sverigedemokraterna uttryckt sig rasistiskt och sexistiskt påverkade partiets opinion, säger SVT:s politikreporter Pontus Mattsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-avhopp i Småland

Mer i ämnet