Foto: Johanna Svensson/SVT

SD stoppas från att hyra – Folkets Hus ändrade sig

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna hade för avsikt att hyra lokaler i Folkets Hus i Alvesta för att hålla ett möte, men stoppades från det under fredagen.

Mötet med två kända anti-muslimska talare skulle ha hållits i Folkets Hus i Alvesta nästa lördag. Först sa lokala Folkets Hus-organisationen ja till uthyrningen, och sedan nej. Efter att ha blivit uppringda av riksorganisationen Folkets Hus och Parker valde man i Alvesta att stoppa uthyrningen.

Gammal policy

– Vi har ingen policy. Det var en anställd som beviljade att de skulle hålla ett möte. Han trodde väl att det var något litet möte för SD i Alvesta men det visade sig bli mycket större. Sen hörde Folkets Hus riksorganisation av sig, och de har en policy. Som medlemsorganisation rättar vi oss efter den, säger Jan-Erik Svensson, ordförande i Folkets Hus Alvesta.

Riksorganisationen Folkets Husrörelsens policy, som funnits sedan 2014, rekommenderar medlemsorganisationerna att inte hyra ut till vissa politiska rörelser, bland annat SD.

– Vi säger nej till rasistiska, främlingsfientliga och exkluderande organisationer, det är vår rekommendation, säger Calle Nathansson som är vd för Folkets Hus och parker till Smålandsposten.

”Liknar en diktatur”

Sverigedemokraternas gruppledare i Alvesta, Benny Lund Johansson, är upprörd över beslutet och säger att det kan bli svårt för dem att hitta en ny lokal snabbt.

– Jag tycker det här beskedet kom väldigt sent. Nu har vi redan annonserat och lagt ner mycket tid och jobb och det kommer ställa till det för oss.

SD i Alvesta har aldrig tidigare hyrt Folkets Hus-lokalen, och lokalt kände man inte till Folkets Hus nationella policy som säger nej till uthyrning till SD.

– Man är rätt trött på det här. Det är inget demokratiskt land vi lever i, utan det liknar mer en diktatur, säger Benny Lund Johansson.

”SD får gratis reklam”

Partiet kommer nu se över om man ska begära ersättning för bland annat annonskostnader från Folkets Hus. Men Jan-Erik Svensson, ordförande i Folkets Hus, är mer bekymrad över att bråket kring lokalen blir ett politiskt slagträ till förmån för Sverigedemokraterna.

– Här har media ett stort ansvar. Man ska inte tysta ner något, vi lever i ett demokratiskt land, men det är en jättesvår fråga. I hela det här känns det ändå som att det är Sverigedemokraterna som får gratisreklam nu, säger Jan-Erik Svensson, ordförande i Folkets Hus i Alvesta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.