Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kungen imponeras av det enastående legobygget – se bilderna i videoklippet ovan. Foto: William Frykfeldt/SVT

Här spanar kungen in modell av Solliden i lego

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen när kungaparet besökte Kalmar spanade kungen in en alldeles särskild sevärdhet. Nämligen en kopia av kungafamiljens sommarbostad Solliden, helt i lego.

I samband med att kungen firar 50 år på tronen gör han resor genom alla län i Sverige. Under sitt besök i Kalmar planterade han ett träd och besökte bland annat Stortorget i centrala Kalmar.

– Det är alltid trevligt att komma till Kalmar. Det var länge sedan jag sist besökte staden. Att se hur Kalmar ser ut i dag, med sina vackra gator och bevarade byggnader, är något jag verkligen uppskattar, säger kungen till SVT Nyheter Småland.

Har byggt ett legoslott – ”Pirrigt”

Det är på uppdrag av Länsstyrelsen i Kalmar som barn från föreningen Makerspace & Uppfinnarna Kalmarsund byggt olika slott av lego. Några av slotten är kopior av kungaparets sommarbostad Solliden på Öland.

– Det känns både spännande och pirrigt att visa det här för kungaparet, sa August Bergenfeldt till SVT tidigare.

I klippet nedan ser du barnen bygga slotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är spännande, säger August Bergenfeldt som tillsammans med kompisen Olle Bixo ska visa sina legoversioner av Sollidens slott för kungaparet. Foto: Ludwig Fleetwood/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.