I Sverige finns nu ungefär 700 häckande par.

Var nästan utrotad – nu är havsörnen tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Havsörnar blir allt fler i Sverige. I dag beräknas det finnas ungefär 700 häckande par i Sverige, och det är utmed södra Östersjökusten de ökat mest.

Under slutet av 1900-talet var havsörnen nästan försvunnen efter att ha drabbats svårt av både förföljelse och miljögifter, men nu har den återhämtat sig. De senaste 30 åren har antalet havsörnar gått från att i princip vara helt borta till dagens 700 häckande par.

Men trots att det nu finns omkring 700 häckande par i Sverige, så finns det fortfarande hot mot arten. Det berättade nyligen Vetenskapsradion.

Mörkertalet stort

Enligt Naturvårdsverket är kollisioner med bland annat tåg och kraftledningar den vanligaste kända dödsorsaken. Örnar dör också efter att fått i sig för mycket bly från jaktkadaver, men där är mörkertalet stort. 

– Den undersökning om blyförgiftning av havsörnar som vi har gjort, bygger på kemiska analyser av prover från lever och njure från döda exemplar. Och för att göra sådana analyser krävs det färska djur. Har de legat för länge så blir de oanvändbara eftersom de inre organen har ruttnat för mycket, säger Björn Helander, forskare på Naturhistoriska riksmuseet, till Vetenskapsradion. 

Havsörnen är Nordeuropas största rovfågel. Den kan mäta upp till 2,5 meter mellan vingspetsarna och väga upp till sju kilo.

Havsörnen livnär sig mest på fisk, men äter också andra fåglar, ägg och däggdjur.

Havsörnen finns idag utmed hela östkusten, men också vid insjöar i de östra delarna av Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer