Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sjuksköterskan Jenny Johansson och enhetschefen Emma Johansson jobbar medatt förbereda coronaavdelningen i Älghult för patienter. Foto: Olof Peterson, SVT

Följ med in på coronaavdelningen i Älghult

Publicerad
Flera kommuner har satsat på särskilda coronaavdelningar där smittade som inte får sjukhusvård blir omhändertagna. SVT Nyheter följde med in på den nyligen färdigställda avdelningen i Älghult, Uppvidinge kommun.
– Det är ett sätta att minska risken för smittspridning, säger Lena Bodin, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Nicklagården i Älmhult, Evelid i Växjö och Prästgårdsvägen i Älghult, Uppvidinge kommun – det är några av de särskilda coronaavdelningar i kommunal regi som dragit i gång i Kronobergs län den senaste månaden.

Avdelningarna har särskilda rutiner, till exempel egna ingångar och omklädningsrum för personalen.  Eftersom samtliga vårdtagare är smittade och personalen inte jobbar med andra, ska avdelningen minska risken för att smitta sprids – samtidigt som patienterna får den omsorg som de har rätt till.

Men hur tänker ni kring risken för personalen, de kan möta många med covid-19?

– Personalen har den skyddsutrustning som behövs. Att man vet vad man har för patienter gör en trygg och man blir van vid att använda skyddsutrustningen, säger Lena Bodin.

Just nu är det inga omsorgstagare på boendet i Älghult, därför kunde SVT Nyheter Småland släppas in på avdelningen. Se hur det ser ut och fungerar i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer