Bilarna körde genom Klavreström. Foto: SVT/Clary Kroon

Se när jänkarna intar Uppvidinge

Uppdaterad
Publicerad

Under Kristihimmelsfärdsdagen intog bilentusiaster Uppvidinge. Den stora årliga cruisingen körde från Klavreström till Lenhovda och de flesta bilarna som deltog var amerikanare.

– Det är entusiastfordon, allt från svenska gamla klassiker till amerikanare, lite udda bilar som sticker ut, säger Dennis Gyllenfjell, som är grundare till Uppvidinge UC Cruisers, som arrangerar träffen.

Merparen av bilarna som deltar är amerikanare, för det finns ett stort intresse för dem i Sverige.

– När det kommer amerikaner till Sverige blir de häpna över att det finns så otroligt mycket amerikanska bilar här. Enligt statistik finns det fler Cadillacs per capita än vad det gör i USA, säger Dennis Gyllenfjell.

Överskott till folkparker 

För femte året i rad arrangerades ”Vårcrusing”. Förra året deltog 125 bilar men i år var det något färre på grund av det kyliga vädret.

– Vi gör det mest som en social tillställning, men också för kommunens skull. Förra året skänkte vi lite pengar till Åseda Folkets park och i år skänker vi överskottet till Borgen i Lenhovda.

Enligt Dennis Gyllenfjell grundar sig intresset för crusing mycket kring just nostalgin för de gamla folkparkerna.

– Det är nostalgin kring som är det roliga, eftersom man som ung var på många av de här ställena och dansade och hade roligt. Vi får försöka föra arvet vidare, säger han. 

Det flesta entusiastbilarna i årets vårcrusing kommer från Uppvidinge, men även närliggande vänklubbar från bland annat Vetlanda, Nässjö, Emmaboda och Nybro deltar.

Annelie Östangård och Dennis Gyllenfjell, två av arrangörerna. Foto: SVT/Clary Kroon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.