Segelbåten har legat på svaj strax norr om Kullö i Kalmar i minst två år. Ingen vet vem som är dess ägare. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Gåtan med den övergivna segelbåten – förtöjd utanför Kalmar flera år

Uppdaterad
Publicerad

Strax norr om Kullö i centrala Kalmar ligger en segelbåt för ankar och guppar. Och så har den gjort i två, kanske tre år, utan att någon tar hand om den. 

Ingen vet vem som äger båten, och polisen kan bara klia sig i huvudet. 

Segelbåten är något av ett mysterium. Den har legat förtöjd på samma ställe i flera år utan att någon känns vid den. 

– Vi vet att den är en Magnifik Midget, 23-fotare, i övrigt har vi inte så mycket information, säger Mikael Erkki, kommissarie vid polisen i Kalmar. 

Polisen har varit ombord på båten för att leta efter tecken på vem som kan äga båten, men bordningen var resultatlös.

Tar hjälp av media

Polisen har också gått ut via sin Facebooksida för att försöka få tag på ägaren, men ingen har hört av sig. Inte heller båtägare på närbelägna Kullö, som SVT varit i kontakt med, vet vems båten är. 

– Det är ju inte som med bilregistret precis. Det är svårare med båtar. Och problemet med denna båt är att den ligger förtöjd, och då är den inte ett sjöfynd, säger Mikael Erkki. 

Det gör att polisen inte får ta hand om båten. Nu söker polisen ägaren via media, bland annat Facebook. Men varför båten ligger just där den ligger vet man inte heller. 

– Vi vet inte varför båten ligger där eller om den är dumpad eller inte, säger Mikael Erkki. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.