Många äldre är tveksamma till att använda ny teknik. Men Bo Skandervall och Christina Antonsson från Seniornet försöker ändra på det. Foto: Olof Peterson

Seniorer lär seniorer hur man parkerar med mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Från den 1 juni har Växjö kommun ändrat vilka appar man kan köpa parkeringsbiljett med. På lördagen gav sig seniorer ut på stan för att hjälpa äldre att hitta rätt i appdjungeln.

Mer än hälften av alla parkeringsköp i Växjö görs med mobilen. Tidigare har det funnits tre olika appar att välja mellan, men sedan 1 juni finns bara två, SMS Park och Parkster.

Seniorer hjälper seniorer

Föreningen Seniornet hjälper äldre att hänga med i ny teknik och de tänkte att det kan vara svårt för äldre att hänga med i förändringarna. Därför beslutade de sig att gå ut på stan och hjälpa till.

– Vissa blir nyfikna men säger att de inte vågat ladda ner någon app. Många har inte förtroende för den elektroniska världen, säger Bo Skandervall, ordförande för Seniornet.

”Man måste hänga med”

Förutom att hjälpa äldre med parkeringen har Seniornet som mål att få fler äldre att ta till sig ny teknik i samhället.

Varför är det viktigt för äldre att hänga med i den nya tekniken?  Man kan till exempel fortfarande köpa p-biljett med mynt eller kort.

– Ja, men det kan förändras. Man måste hänga med, annars riskerar man hamna utanför samhället i framtiden, säger Christina Antonsson, volontär för Seniornet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.