Tjejer trakasseras inom dataspelsvärlden

Uppdaterad
Publicerad

Trakasserier, förnedrande kommentarer och sexuella anspelningar är vardag för tjejerna som vi träffat på Dreamhack.

Sexismen inom spelvärlden, hur män och kvinnor framställs, har kanske först de senaste månaderna debatterats på allvar. Just nu pågår datorfestivalen Dreamhack i Jönköping, vi träffade två tjejer som alltid får ta emot näthat när de spelar.

– De säger saker som att jag ska gå och göra dem en macka eller skicka nakenbilder om de vinner, säger Johanna Virtanen.

Kommentarer i chatten

Johanna och Katarina Holmström är besökare på Dreamhack och har spelat i samma lag i ett år. Totalt är de fem tjejer här och tävlar, och när motståndarna, oftast killar, får reda på att de spelar mot tjejer kommer kommentarerna i spelets chat.

– De säger att man är dålig, ful och fet, att man hör hemma i köket och att man inte ska spela spel. Det är så sjukt tråkigt att höra, säger Katarina.

Den här typen av förnedrande kommentarer är dessvärre vanliga. Det började med att en amerikansk spelkritiker fick ta emot dödshot sen hon pekat på de stereotypa spelkaraktärerna och svenska kvinnliga spelskribenter har berättat om våldtäktshot efter att man har kritiserat sexistiska dataspel.

Besökare avvisas varje år

På Dreamhack avvisas varje år besökare som missköter sig och även om det mesta sker anonymt så får tjejerna ta emot påhopp även i den riktiga världen.

– Det har kastats kalsonger och det har kastats burkar och sånt när man sitter och spelar, säger Johanna.

Enligt Fredrik Nyström, pressansvarig på Dreamhack, så är reglerna glasklara.

– Vi tolererar inte det här och kommer att avlägsna personer som beter sig oacceptabelt, jag tycker att vi har en mycket klar och tydlig linje, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.