Sexistisk sång sjungs på sjöfartsutbildning

Uppdaterad
Publicerad

Flera studenter som pluggar via Linnéuniversitetet i Kalmar reagerar nu mot en studentsång som de upplever som väldigt sexistisk.

”Har du känt den?
Har du sett den?
Har du haft den i din mun?
Har du smakat på en riktig sjömanskuk?”

Så lyder texten i den sång som studentföreningen för sjöbefälhavare, Lambda, har sjungit under insparken. Nu berättar flera studenter för P4 Kalmar att de upplever att sången är sexistisk och anser att den borde sluta sjungas.

– Jag tycker att den är sexistisk. Det är konstigt att de lägger fokus på könen istället för på sin förening. Det finns ju annat man kan sjunga om, säger studenten Josefin Marjomaa till P4 Kalmar.

”Jag köper det”

Ansvariga för studiesociala aktiviteter har fått in klagomål på sången som de vidarebefordrat till sjöbefälhavarnas studentföreningen.

– Sen kan man ju välja vad man ska ta illa upp av och inte. Men jag köper att vissa tar illa upp, säger studentföreningens ordförande Johan Sjöstrand till P4 Kalmar.

Problem har tidigare förekommit på den mansdominerade sjöfartsutbildningen. I våras berättade SVT Nyheter Småland om hur studenter trakasserats sexuellt under sin praktik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer