Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Till hösten startar de första SFI-kurserna i kommunal regi och först ut är studiespår ett som tar emot elever med störst behov av stöd och resurser. Foto: Ricardo Garcia/SVT

SFI i Växjö tillbaka i kommunal regi: ”Nuvarande modell ingen framgångssaga”

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun ska ta tillbaka delar av vuxenutbildningen i egen regi från och med i höst. Först ut är SFI – svenska för invandrare – som är det riktiga sorgebarnet.

En ny utredning som kommunen gjort presenterar dystra siffror för vuxenutbildningen i Växjö och det är framförallt SFI – svenska för invandrare – som redovisar de riktigt dåliga resultaten.

Här är det bar 30 procent av eleverna som får godkänt, trots längre studietid än genomsnittet för riket. Andelen som hoppar av sina studier ligger över fyrtio procent.

– Att det inte är en ren framgångssaga det kan man tydligt se, säger Martin Edberg (S), ordförande nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun.

Växjömodellen unik i Sverige

Växjös auktorisationsmodell som rullades ut 2017 består av enbart privata företag, vilket är unikt i landet. Men till hösten kommer alltså kommunen börja ta över vissa delar av vuxenutbildningen.

– Vi börjar med studiespår ett på SFI och så får vi utvärderar och se hur vi går vidare, säger han.

Utredningen konstaterar ”bestående dåliga resultat” – varför inte byta ut hela modellen direkt?

– Vi bedriver ingen kommunal vuxenutbildning alls idag och vi har inte lokaler, lärare och allt som behövs. Vi måste börja någonstans, säger Martin Edberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.