Matilda Strömberg, ordförande för Sveriges förenade studentkår. Foto: pressbild

SFS: Studenter ska inte behöva jobba vid sidan av

Uppdaterad
Publicerad

Bostadssituationen för studenter i Växjö har förbättrats något det senaste året. Mycket tack varde det nybyggda huset Docenten med 248 nya lägenheter. Men SFS, Sveriges förenade studentkår, ser problem med de höga hyrorna. De tycker inte att man som heltidsstudent ska behöva jobba vid sidan av.

I det nybyggda huset Docenten är hyran 6200 kronor i månaden för en etta på 27 kvadratmeter. Enligt SFS är en rimlig hyra 35 procent av studiemedlet, vilket innebär en hyra på 3800 kronor. 

– Det blir svårt för många studenter att bo i de lägenheterna. Det krävs att man har pengar innan, närstående som kan hjälpa till eller att man jobbar vid sidan av, men det kan påverka studierna, säger Matilda Strömberg, ordförande för SFS.

”Det finns möjlighet att jobba”

Rene Jaramillo (M) är ordförande för Växjöbostäder säger att de har gjort allt för att pressa hyrorna när de byggde huset och menar att de ligger på samman nivå som i till exempel Linköping och Lund.

Rene Jaramillo (M), ordförande i Växjöbostäder Foto: SVT/Clary Kroon

– I systemet finns det delar som kan hjälpa studenter att betala hyran. Det finns möjlighet att jobba. Beloppet hur mycket man kan tjäna som student har höjts. Det finns också möjlighet att få bostadsbidrag, säger han.

Få studenter söker bostadsbidrag

På SFS tycker de inte att man ska behöva jobba vid sidan av för att klara sina kostnader. Utan om man studerar heltid så ska man kunna fokusera på studierna. SFS bostadsrapport visar också att det bara är fem procent av studenterna som sökt bostadsbidrag. 

– Studenter har svarat att de inte vill riskera att bli återbetalningsskyldiga, eftersom de räknas på helår. En del tycket att det var för krångligt att söka. Vår rapport visar att reglerna kring bostadsbidrag inte funkar, så att ändra dem skulle kunna hjälpa studenter som bor i nybyggda lägenheter, säger Matilda Strömberg, ordförande för SFS. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.