Sher Karimi studerar allmän kurs på Ölands Folkskola, han berättar om hur jobbigt det känns för honom när Migrationsverket bedömt så olika bara hans fall. Foto: Hamed Ubaidi-Karlsson/SVT

Sher nekas uppehållstillstånd – alla klasskompisar får stanna

Uppdaterad
Publicerad

Sher Karimi studerar allmän kurs på Ölands folkhögskola. Han är den ende eleven i klassen som fick avslag när han och de andra klasskamraterna ansökte om förlängning av sina uppehållstillstånd via gymnasielagen. Migrationsverket vill idag inte kommentera varför eleverna bedömts så olika.

Sher Karimi kom från Afghanistan till Sverige 2015, Sher läser allmän kurs – svenska som andraspråk på Ölands folkhögskola. Där läser han behörighetsgivande kurser på gymnasienivå, kurserna som han läser är bland annat samhällskunskap, naturkunskap, matematik, engelska.

”Väldigt osäkert”

När han och hans klasskamrater ansökte om förlängning av uppehållstillståndet via gymnasielagen var han den ende i hela klassen som fick avslag.

– Jag vet inte vad jag ska göra. Jag har överklagat många gånger men fått nej. Jag vet inte vad jag ska göra och vilken väg jag ska ta, säger Sher Kamiri.

Sher Kamiri kommer från provinsen Ghazni som är delvis under talibanernas kontroll. Han menar att han riskerar livet om han återvänder till Afghanistan.

– Ghazni är just nu väldigt osäkert. Om jag åker till Afghanistan kommer de säkert döda mig, säger han.

Han vill inte berätta i detaljer varför han fruktar för sitt liv om han återvänder till Afghanistan.

Migrationsverket ger ingen intervju

SVT Nyheter Småland har sökt Migrationsverket för en bandad intervju kring Sher Kamiris situation, men fått beskedet att någon intervju inte är möjlig, trots att myndigheten har haft flera dagar på sig.

Så här skriver Migrationsverket i ett mejl till SVT:

”Migrationsverket ansåg att de kurserna som redovisades i hans personliga läroplan inte levde upp till de krav som ställs inom lagens ramar för att kunna beviljas ett förlängt tillstånd.”

När det gäller frågan om varför alla andra i klassen fick ja på sina ansökningar medan Sher fick nej, kan inte Migrationsverket svara på. För att svar ska kunna ges krävs, enligt Migationsverket, att SVT har fullmakt från samtliga elever i klassen.

Sher Kamiri har överklagat till domstol men fått avslag. Nyligen skickade han in en verkställningsansökan, där han vill att Migrationsverket prövar hans ärende på nytt. Det här är Shers sista chans att få stanna i Sverige.

Om nya gymnasielagen

Enligt Migrationsverket kan den som uppfyller de här kriterierna ansöka om uppehållstillstånd via gymnasielagen.

– Hunnit fylla 18 år i väntan på beslut

– Fått avslag på din asylansökan

– Kom till Sverige som ensamkommande barn

– Påbörjat studie på gymnasienivå

Här kan du läsa mer om lagen på Migrationsverkets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.