Instruktörer på Solvändans Simförening i Växjö lär sig en ny simmetod som ska hjälpa personer med funktionsvariationer. Foto: SVT

Simning ska hjälpa personer med funktionsvariationer – metod lärs ut i Växjö

Publicerad

Siminstruktörerna på Solvändans Simförening i Växjö utbildas just nu i Nelms metod. Den speciella metoden ska hjälpa personer med funktionsvariationer. 

Den så kallade Nelms metod riktar sig till personer med någon typ av hjärnskada som till exempel stroke och människor inom autismtillståndspektrat. 

I veckan fanns grundaren av metoden Milton Nelms, på plats under ett träningspass i Växjö för att lära ut den speciella metoden.

Ska stimulera nervsystemet

Nelms har tidigare arbetat med flera olympiska simmare och hans arbete har utnämnts till ett av de 25 mest betydande bidragen i amerikansk simning under de senaste 25 åren. 

– Metoden är ett sätt att stimulera nervsystemet så att kroppens olika förmågor förhoppningsvis kan förbättras, säger Milton Nelms. 

 I klippet ovan kan du se och höra mer om metoden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.