Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Albin Wiberg, projektledare, framför spanska konstnären Dulks målning på ett hyreshus i lilla samhället Hjorted. Foto: Johan P Hammarstedt/SVT

Final för Street art-festival i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

43 väggar och över 100 elskåp har blivit konst – på över 20 orter runt om i Västerviks kommun. Efter tre festivalveckor under lika många år avslutas nu konstprojektet Bank! Street art festival i Västervik i helgen.

– Om man som jag anser att god konst är själens fine dining känner jag att vi tillfört Michelinkrogar runt om i kommunen, säger projektledaren Albin Wiberg.

Spanska Street art-konstnären med artistnamnet Dulk och målar på en stor, surrealistisk älg på ena gaveln av ett stort hyreshus.

På nästa hyreshus: En mural av en man i munskydd som hållet ett nyfött barn signerat belgisk-amerikanske konstnären Nils Westergard. Båda två är världsberömda street art-konstnärer med flera hundra tusen följare i sociala medier som nu står och målar i lilla Hjorted, Västerviks kommun.

Fokus på små orter

Så har det sett ut de senaste tre åren när orter som Edsbruk, Ankarsrum, Blackstad och Överrum fått enorma konstverk skapade mitt i tätorterna under Bank! Street Art Festival.

– När man började jobba med det insåg man att det här är något som kommer sätta ett väldigt stort avtryck. Vi har märkt att det är ute på småorterna bemötandet är bäst, det är där det gör störst skillnad, säger Albin Wiberg.

Målningar blir kvar

Nu avslutas festivalen efter tre år och Albin Wiberg konstaterar att kommunen gått från noll till hundra när det gäller synen på konstformen street art och offentlig konst i allmänhet.

– Intresset har vuxit jättemycket. På de här guidade visningarna så är det väldigt mycket folk som jag vet inte är konstintresserade i grunden men som tycker street art är väldigt häftigt.

Muralmålningarna har femåriga bygglov och tillfaller fastighetsägarna när de är klara och än så länge planerar de flesta att behålla målningarna lång tid framöver.

Se muralmålningarna växa fram i Hjorted och Totebo i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer