Dahn Delsmo, enhetschef på tekniska förvaltningen i Växjö kommun, visar försöksanläggningen i Braås. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Sjövatten ska rädda Braås från vattenkrisen

Uppdaterad
Publicerad

Vattenbristen väntas åter bli stor. Men i Braås har man hittat en lösning för att säkra vattnet i sommar.

– Det här är en försöksanläggning som vi byggt upp här för att säkerställa och se så att vi har vatten just nu i alla fall, säger Dahn Delsmo, enhetschef på tekniska förvaltningen i Växjö kommun.

Anläggningen renar sjöns ytvatten för ett ersätta det regnvatten som saknas i brist på regn och snösmältning.

Förra året var det Öland som drabbades hårdast av grundvattenbrist när vattennivåerna var långt under den normala. I år är problemet ännu mer utbrett över både Kalmar och Kronobergs län. 

– Att det ska sjunka och vara så låga nivåer som det är nu, det är oroväckande faktiskt, säger Dahn Delsmo, enhetschef tekniska förvaltningen Växjö kommun. 

Kommuner vidtar åtgärder

I flera kommuner genomförs åtgärder inför sommaren för att på olika sätt säkra grundvattnet. I Mörbylånga kommun har, precis som i Braås, olika pilotanläggningar satts i bruk för att hitta nya sätt att framställa grundvatten på. 

– Vi har ett helt annat tänk nu mot vad vi hade innan, säger Niklas Beerman teknisk chef Mörbylånga kommun. 

I Alvesta har vattendunkar placerats ut på platser runt om i kommunen så att de med egna brunnar som sinat ska kunna hämta vatten där vid behov.

Problemen med låga grundvattennivåer är utbrett i Småland. Foto: SVT

Brist på flera platser

Grundvattennivåerna ligger under eller mycket under det normala på flera platser runt om i Kalmar och Kronobergs län. Det är främst under de kalla årstiderna som grundvatten kan bildas eftersom vattnet under sommaren tas upp av växter eller avdunstar. 

– Det är ytterst viktigt att vi får en kraftig påfyllning till grundvattnet inför sommaren, säger Bo Thunholm, Hydrogeolog vid Sveriges Geologiska Undersökning.

Eftersom så inte varit fallet i varken Kalmar eller Kronobergs län har utgångsläget fortsatt försämrats under våren. Torkan skulle även framåt kunna skapa ett långvarigt problem.  

– Det här påminner i viss mån om situationer vi kan förvänta oss i ett framtida klimat, säger Bo Thunholm.

Se hela inslaget om Braås vattenlösning här

Från sjövatten till kranvatten i Braås

Sjövatten pumpas upp ur Drättingen och renas sedan på olika sätt i den nya anläggningen. Bland annat silas sand bort genom ett sandfilter. Efter reningen släpps vattnet ut i dammar på åsen bakom vattenverket.

Vattnet sjunker sedan ner i åsen och blir till grundvatten. Det vattnet tas sedan upp och renas en gång till i det befintliga vattenverket för att till slut bli kranvatten. I framtiden finns det planer på att bygga en permanent anläggning och då ta vatten ifrån Örken eller någon annan större vattenkälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.