Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Kruse är en av Kalmar kommuns nya demokratiambassadörer. Foto: William Frykfeldt/SVT

Så ska Kalmar kommun få fler att rösta i valet

Uppdaterad
Publicerad

Kalmar kommun har anställt sju demokratiambassadörer som ska sprida information om valet och upplysa allmänheten om sina rättigheter. Förhoppningen är att fler ska rösta och på Kalmar stadsfest har de sin premiär.

I dag startar Kalmar kommuns projekt med demokratiambassadörer. Ambassadörerna är sju till antalet och kommer att finnas på evenemang runt om i kommunen fram till valet. Först ut är Kalmar stadsfest.

– Vi genomför det här projektet för att medborgarna i Kalmar ska veta hur man röstar. Det är viktigt för att bevara vår demokrati. Vi vill se till att man utnyttjar sin rösträtt. Man ska veta att man kan vara med att ändra samhället, säger Emma Lundin, projektledare och handläggare på Kalmar kommun.

Vill öka valdeltagandet

Syftet är att öka valdeltagandet och sprida information om hur man röstar i de allmänna valen.

– Det kan handla om att vi informerar medborgare om rösträtten. Vi har ett högt valdeltagande i Kalmar i dag, men vi vill ha ett ännu högre. Vi vill se till att invånare i alla delar av Kalmar är bekväma och positiva med att gå och rösta, säger hon.

Ambassadörerna, som har genomgått en kortare utbildning, ska bland annat ge ut flygblad och prata med människor ute i samhället.

Fokus på tillgänglighet

Projektet ska fokusera på förstagångsväljare. På kommunens hemsida förmedlas också information och länkar till valmyndighetens hemsida som erbjuder information på en flera olika språk.

– Det här är inte bara till för dem som har fyllt 18 år. Det kan handla om att du är nyanländ eller bott i Sverige i tre år men aldrig röstat, säger Emma Sundin.

Se i klippet ovan när SVT träffar Kalmar kommuns demokratiambassadörer på Kalmar stadsfest

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer