Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har varit tufft under hela hösten”, säger Florence Eddyson Hägg, sjukhuschef. Foto: Diba Dehnad/SVT

Sjukhuschefen om vårdläget i Kronoberg: ”Stort inflöde av patienter som ställer till det”

Publicerad

Läkarföreningen har riktat kritik mot sjukhusledningen i Kronoberg som gått upp i stabsläge efter stora överbeläggningar och personalbrist. Föreningen menar att situationen hade löst sig om ledningen hade satsat mer på arbetsmiljön, men sjukhuschefen håller inte med.

Region Kronoberg har gått upp i stabsläge efter att belastningen på sjukvården förvärrats. Planerade operationer – förutom canceroperationer – har ställts in.

– Det har varit tufft under hela hösten, men förra veckan var det som värst, säger sjukhuschefen Florence Eddyson Hägg på tisdagsförmiddagen.

Hon säger att belastningen blivit för hög i och med RS-virus, coronavirus, influensasäsong samt att många skadar sig i vinterhalkan.

– Bara under måndagen hade vi en hel del frakturer. 

Kritiserats av läkarföreningen

Edvard Lekås, som sitter i styrelsen på läkarföreningen, har riktat tung kritik mot sjukhusledningen. Han menar att sjukhuset inte har nog med beredskap för att hantera tuffa perioder – och att det framförallt handlar om sjuksköterskebrist och dålig arbetsmiljö.

– Vi jobbar visst på arbetsmiljön, så det tycker jag inte stämmer, säger Florence Eddyson Hägg.

Sjukhusledningen gör nya bedömningar varje dag och kommer uppdatera situationen om den förvärras eller förbättras. Just nu är beskedet att planerade operationer ställs in till och med onsdag i nästa vecka.

Hör Florence Eddyson Hägg, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.