Foto: Arkiv SVT

Hasse söker revansch under snapsvise-SM

Publicerad

För fjärde gången tävlar Hasse Nilsson från Växjö under lördagen i snapsvise-SM. I bagaget har han andra- och tredjeplatser, men det är särskilt ett moment under tävlingen som ställer till det.

Till årets tävling har 210 bidrag skickats in och för fjärde året är alltså Hasse Nilsson från Växjö en av de tio finalisterna.

– Vi är några veteraner i Sverige som knäckt koden och vet hur man skriver snapsvisa, så vi är ett gäng som återkommande är med i tävlingen. Men roligt i år är att det är några unga människor med och tävlar samt tre kvinnor, lite föryngring och könsfödelning är kul, säger Hasse Nilsson.

LÄS MER: Hasse har skrivit 300 snapsvisor

Det är fjärde gången Hasse Nilsson deltar i finalen men han har aldrig vunnit. Det finns ett moment i tävlingen som gör Hasse Nilsson lite nervös. Han berättar att det delas ut en melodi som deltagarna sedan får ett ämne till att skriva snapsvisa på.

– Det kan vara att man får melodin till ”Blinka lilla stjärna” där man ska skriva snapsvisa på ämnet miljöbränsle. Ett år skulle man skriva snapsvisa på grekisk ekonomi och i det här momentet har man fem minuter på sig, berättar han.

Den inskickade snapsvisan ligger till grund för att man är uttagen till final men väl i finalen finns flera moment innan vinnaren koras.

– De som vinner är magiskt skickliga på att få till det på kort tid, säger han.

Arkiv: Kom tvåa förra året

Det är stort hemlighetsmakeri innan tävlingen och Hasse Nilsson kan inte berätta något om låten han skrivit i år.

– Men som alltid med en bra snapsvisa ska det vara en melodi alla kan sjunga, låten ska ha en poäng och man ska skratta till lite innan man tar sin sup.

Tidigare år har Hasse kommit på andra och tredjeplats i SM-finalen. Tävlingen tar han inte på blodigt allvar, det är mest en kul grej.

– Det är mest en rolig grej, vi som varit med ett tag tycker mest det är kul och hejar på de andra som skrivit bra bidrag. Och det roliga med snapsvisa är att man inte behöver kunna sjunga, det är bara att skråla och kräver ingen musikalitet. Det är mest skoj, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer