Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandviks kvarn på norra Öland saknar sina vingar. Foto: William Frykfeldt/SVT

Skandinaviens största kvarn utan vingar – väntar på finansiering

Uppdaterad
Publicerad

Efter en vinterstorm tidigare i år totalförstördes Sandviks kvarns vingar. Nu letar hembygdskretsen, som äger kvarnen, efter finansiering för att restaurera kvarnen.

– Det kostar runt en halv miljon kronor, berättar Åke Nilsson, ordförande för Åkerbo hembygdskrets.

– Den har stått här sedan 1890. Det är ett landmärke för Sandvik och hela norra Öland. Det hör till landskapsbilden, säger Åke Nilsson.

En vinternatt i början av året förstördes Sandviks kvarns vingar. Det var personalen som arbetar på den närliggande mataffären som slog larm om förödelsen.

– Stormen var ungefär 30 sekundmeter, vilket gjorde att vingarna blåste av, säger han.

Virke av rätt sort

Under året har hembygdskretsen sökt efter virke som både är tillräckligt långt och av rätt sort. Något som har visat sig vara en utmaning. Efter anbud från en tysk träproducent på drygt 500 000 kronor för bara virket, tros man nu ha hittat rätt. Trä som kommer från en betydligt närmare plats. Nämligen från Böda på norra Öland.

– Allting är inte klart men vi har virke på gång, säger Åke Nilsson, ordförande i Åkerbo hembygdskrets.

Måste vänta till hösten

Eftersom den åtta våningar stora kvarnen är K-märkt har även Länsstyrelsen ett finger med i spelet. Men eftersom ansökningar om pengar av sådant slag endast sker på hösten kan hembygdsföreningen inte vänta sig att få något beslut i närtid.

– Har vi riktigt tur kan vi få upp till 90 procent av kostnaden betald av Länsstyrelsen, säger han.

Hoppas på nästa sommar

När och om affären går i lås kommer vingarna att målas i samma färg som tidigare. För att hålla kostnaderna nere kommer ideellt arbete behövas.

– Vi hoppas att allting ska vara på plats till sommaren 2023. Den ser ganska naken ut nu utan vingar tycker jag, säger Åke Nilsson.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.