På grund av ökad smittspridning införs nu lokala allmäna råd i Kronoberg. Foto: TT

Här är de nya lokala restriktionerna i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag inför Folkhälsomyndigheten skärpta allmänna råd i Kronobergs län. I Kronoberg återgår man även till förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer.

De nya allmänna råden innebär bland annat att Kronobergarna uppmanas att avstå besök i köpcentrum, gym och undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som de bor med (se hela listan i faktarutan).

– De senaste veckorna har smittspridningen kontinuerligt ökat i samhället i vårt län. Nu ser vi tyvärr att detta börjar påverka hälso- och sjukvården, med fler inneliggande patienter och dessvärre även fler dödfall. Därför är det nu dags att vi tillsammans agerar för att vända trenden, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist i ett pressmeddelande.

Bara det senaste dygnet har 108 nya bekräftade fall av covid-19 rapporterats in och tre personer har avlidit i Kronobergs län.

Återgår till 50-regeln

Länsstyrelsen i Kronobergs län har även beslutat att gå tillbaka till ett förbud mot sammankomster och tillställningar som riktar sig till allmänheten om de samlar fler än 50 personer.  

– Smitta sprids där många människor möts. Det här beslutet är ytterligare en åtgärd för att hindra pandemins spridning i vårt län. Jag beklagar verkligen att flera verksamheter och branscher drabbas men beslutet är nödvändigt i det läge som råder nu, säger landshövding Maria Arnholm.

De skärpta allmänna råden kommer att gälla fram till den 26 november men kan komma att förlängas.

De skärpta allmänna råden i Kronobergs län – punkt för punkt

  • Avstå från att vistas i en inomhusmiljö där det finns risk för trängsel, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.  
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.  
  • Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor med eller närmast anhöriga  
  • Alla verksamheter i Kronoberg uppmanas att vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden.  
  • Alla arbetsgivare i Kronoberg uppmanas att vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.