Se vad Regionteatern gjort för att hindra smittspridning när de öppnar upp igen. Foto: SVT/Jan-Eric Lundberg

Skärpta regler när Regionteatern öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 mars släckte Regionteatern Blekinge Kronoberg ner all sin publika verksamhet på grund av covid-19. Sedan dess har det varit stiltje. Men från denna veckan har man – efter ett halvår – återigen öppnat sina portar för publiken.

Det har sedan den 20 mars när teatern stängde sin publika verksamhet varit öde och tomt på alla scener. Nu har man bestämt sig för att slå upp portarna igen, och man gör det med nya regler för att undvika en vidare smittspridning.

– Vi kommer att sprida ut vår publik under föreställningarna så man bara får sitta på varannan stol. Vi kommer också anpassa oss så att det inte sker någon interaktion mellan skådespelare och publiken, säger Marie Björkman från Regionteatern Blekinge Kronoberg.

Halvfulla salonger

Teatern har två olika stora scener, den stora rymmer 120 personer och den lilla 60. Men nu kommer de bara att vara delvis fyllda då det finns en regel om maximalt 50 personer.

Utbudet däremot kommer inte att krympa, då man kör som planerat.

– Jag tror att det är många som har känt en avsaknad att kunna gå på teater, och att få vara en del av den. Att få uppleva kultur och att få erbjuda kultur känns oerhört fint, säger Marie Björkman.

Jobbat med andra saker

Skådespelarna har under nedstängningen fått andra uppgifter inom verksamheten. Några har jobbat med en digital scen, andra har jobbat på radio Kronoberg. Men nu ska alla vara tillbaka på sin ordinarie arbetsplats, och det gäller så länge inte smittan kommer tillbaka.

– Vi har jobbat med olika planer för hur vi ska hantera ett eventuellt utbrott av smitta, men hur det kommer att gå till är inget jag vill prata om nu, säger Marie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.