Skattepengar går till Scientologerna

Uppdaterad
Publicerad

Över en halv miljon kronor i skattepengar från Småland och Öland har under de senaste fem åren gått till den hårt kritiserade Scientologikyrkan i USA.

Det visar en kartläggning som Uppdrag granskning har gjort.

I Småland handlar det om två organisationer som i själva verket är dolda fronter för Scientologirörelsen, som 17 av Smålands 33 kommuner betalat över en halv miljon till. De senaste fem åren har 156 av Sveriges 290 kommuner någon gång handlat med en frontorganisation.

I de allra flesta fall har kommunerna omedvetet stött Scientologerna genom att handlat tjänster och produkter av organisationer med kopplingar till rörelsen.

I Småland är Västervik den kommun som betalat mest pengar till organisationerna: nästan 230 000 kronor under de senaste fem åren. Pengarna har gått både till Narconon och Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige.

Två organisationer mot droger

Den ena av de två organisationer som 17 av Smålands och Ölands kommuner betalt pengar till är Narconon, som har drogavvänjningsprogram som förkastats av Socialstyrelsen. Stora delar av deras intäkter går till Scientologirörelsen.

Den andra organisationen är Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige, som uppger sig för att vara en ideell organisation. Men Uppdrag Granskning kan visa att majoriteten av organisationens föreläsare har starka kopplingar till Narconon. Dessutom skänker Drogfritt Sverige regelbundet direkta bidrag till föreningen Narconon.

Genom de olika frontorganisationerna sprids de scientologiska idéerna i det svenska samhället.

– Det är en totalitär rörelse med en ambition att ta över världen. Den har en politiska agenda egentligen, maskerad som religion, säger Håkan Järvås, psykolog och avhoppare från Scientologerna.

Så mycket har kommunerna betalat

RDS = Riksorganisationen för ett drogfritt Sverige

Nar = Narconon

Aneby 310 kronor till RDS.

Borgholm 1 000 kronor till RDS.

Eksjö 180 kr till RDS.

Gislaved 900 kronor till RDS.

Habo 24 000 kronor till RDS.

Högsby 1 880 kronor till RDS.

Jönköping 40 015 kronor till RDS och Nar.

Lessebo 2 780 kronor till RDS och Nar.

Ljungby 1 470 kronor till RDS.

Mörbylånga 600 kronor till RDS.

Nässjö 4 920 kronor till RDS.

Oskarshamn 222 180 kronor till Nar.

Sävsjö 850 kronor till RDS.

Tingsryd 10 295 kronor till RDS och Nar. Vimmerby 480 kronor till RDS.

Värnamo 4 430 kronor till RDS.

Västervik 229 150 kronor till RDS och Nar.

Växjö 1 670 kronor till RDS.

Totalt 547 110 kronor.

Uppdrag Granskning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.