Nästan hälften av Skatteverkets kontor för utredning av skattebrott ska läggas ned. I stället ska verksamheten centraliseras till åtta stora städer, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Bättre resursutnyttjande och mer effektivt, enligt Skatteverkets enhetschef Anders Bäck som säger att något beslut ännu inte är taget, något som bedöms ske inom några veckor.
Men systermyndigheten i jakten på skattebovar, Ekobrottsmyndigheten, gillar inte beskedet.
– Tyvärr fick vi inte vara med i den här analysen, säger EBM:s generaldirektör Eva Fröjelin till TT.
– Vi fick nyligen kännedom om det här. Och det har väckt mycket oro inom vår organisation, fortsätter hon.
Risk för fler brott
EBM och Skatteverket jobbar mycket ihop kring skattebrott. EBM finns långt ifrån närvarande överallt i det avlånga landet, men Skatteverket med sina utredare har i större utsträckning funnits på plats.
– Vi måste ha en skattebrottsbekämpning bortom myndighetsgränserna, säger Fröjelin som poängterar vikten av samverkan.
Även personal på myndigheten är kritisk och tror att skattebrotten bland företagare ökar om de lokala kontoren försvinner.
– De som bedriver en brottslig verksamhet är inte dumma. De ser var det är minst risk att bli upptäckt och de söker sig dit. Så det kommer att bli svårare att upptäcka och utreda brottslig verksamhet, säger skattebrottsutredaren Åke Fredriksson till Ekot.
50 ska bort
Nedläggningshotet gäller kontoren i Halmstad, Kalmar, Jönköping, Karlstad, Västerås, Falun och Gävle. 250 skattebrottsutredare ska minskas till 200.
Det är inte första gången Skatteverket centraliserar. För några år sedan blev den interna kritiken stor när myndigheten lade ner mängder av kontor runt om i landet och där skattegranskningen hamnade längre ifrån de granskade.