Skeletten på Kalmar slott analyserade

Publicerad

I Mars 2015 påträffades en bortglömd medeltida begravningsplats vid Kalmar slott. Här fanns rester från minst tretton personer. Nu är de första analyserna klara.

En begravningsplats med skelett från minst tio människor har hittats vid Kalmar slott. Det handlar om rester från både vuxna och barn och två av skeletten är helt intakta. Arkeologerna tror att personerna begravts någon gång mellan 1470 och 1520.

Ovanligt fynd

Att man hittar en begravningsplats med rester från flera personer så här innanför borg murarna är mycket ovanligt och för forskarna är det fortfarande ett mysterium vad människorna har dött av. Men osteologen Caroline Arcini tror att hon har en del av svaren.

– Det finns nu misstankar om att slottet var belägrat så dom har helt enkelt inte kunnat komma ut när dom har dött, det fanns ju en kyrkogård alldeles intill, säger hon.

Yxhugg i huvudet

Hon är lite av en dödens detektiv och har analyserat ungefär femton tusen individer under trettio års tid. Enligt henne finns inga tecken på att de här personerna fött vid något slag vid Kalmar slott. En av männen har ett yxhugg i huvudet men det är en skada som läkt och har uppkommit minst fem till sex år tidigare.

– Det mest troliga är också alla var män. Det finns någonting som säger att det kan finnas en kvinna, men det är i omrörda lager. Vi har inte lika många huvuden som vi har lårben till exempel.

Hela analysen om ett år

Det var lite av en slump att man hittade begravningsplatsen intill muren i samband med ombyggnationer vid slottet.

– Jag skulle väldigt gärna vilja att man grävde mer. Det skulle ge många fler svar och blir lättare att bilda sig en uppfattning, säger hon.

När kommer ni att veta mer om de här individerna?

– Det kommer att ta ungefär ett år innan vi är helt färdiga med analyserna, säger Caroline Arcini.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.