Jonny Edvardsson har utvecklat en metod för trädigenkänning med en enkel bildtagning av bland annat stubbens snittyta. Innovationen tävlar nu i den nationella SKAPA-tävlingen. Foto: SVT

Ny mobilapp från Virserum ska motverka illegal skogsskövling

Uppdaterad
Publicerad

En ny mobilapp gör det nu möjligt att spåra ett träd vid avverkning vilket gör kontrollen av illegala trästockar effektivare. Appen ska bekämpa den illegala skogsskövlingen, säger en av utvecklarna Jonny Edvardsson. Innovationen har nyligen tilldelats SKAPA-priset i Kalmar län.

Med hjälp av ett fotografi av trädet ska virket kunna spåras vid skövling. Tack vare appens bildanalys fastställs mer detaljerad information om trädets position och specifika egenskaper. Det kan till exempel handla om årsringar, sprickor eller rivmärken av sågkedjan vid avverkning.

– Det blir som ansiktsigenkänning eller fingeravtryck, säger Jonny Edvardsson, företagare från Virserum.

”Det har varit enkelt att fuska”

Denna information lagras i en databas och är redo att matchas genom hela flödet, från avverkningsplats till slutköpare.

– Jag har lång erfarenhet från skogsbranschen, jag vet att företag som certifirerar virket och kontrollmyndigheter haft svårt att fastställa om stockarna skövlas legalt. Det har varit för enkelt att fuska helt enkelt, säger Jonny Edvardsson.

Appen ska bidra till legal verksamhet

Appen ska tack vare den lagrade bildanalysen erbjuda full spårbarhet av träden och bidra till att satsa på legal avverkning, menar Jonny Edvardsson.

– När det blir svårare att exportera illegala produkter ökar incitamenten att satsa på legala vägar.

Kommer ni att inleda några samarbeten med miljöaktivister eller lokala myndigheter?

– Det är för tidigt att säga något kring hur samarbeten kommer att se ut, men jag personligen är mycket kritisk till hur regnskogen i Brasilien skövlas, säger han.

Jonny Edvardssons innovation vann nyligen SKAPA-priset i Kalmar län och har gått vidare till den nationella SKAPA-tävlingen där en vinnare utses vid riksfinalen i Stockholm den 12 november.

SKAPA priset

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris, med syfte att ge stöd till uppfinnare att utveckla sina idéer. SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986.

Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Källa: Stiftelsen Skapa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.