Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Skolministern vill ändra hur skolpengen beräknas

Uppdaterad
Publicerad

Skolminister Lotta Edholm (L) säger att kommunernas ansvar för alla elever i en kommun gör att de skolpengen måste höjas. Nu vill hon ändra lagen.

– Jag delar SKR:s bild och kommer att arbeta för att ändra lagstiftningen, skrev Lotta Edholm bland annat i ett mejl till SVT Nyheter Småland efter vår rapportering om Växjö kommun som drabbas av flera kostnadsökningar samtidigt.

Inflationen och räntorna är en del av förklaringen till varför Växjö kommun nu måste spara inom skolan. Men här har kommunen också byggt nya skolor som tagits i bruk de senaste åren vilket gör att hyreskostnaderna ökar. Och då ökar även den del av skolpengen som friskolorna får för sina lokaler.

Tillsätter utredning

Men Lotta Edholm säger att kostnaderna som kommunerna har som friskolorna inte behöver bära främst handlar om att de alltid måste ha en beredskap för att ta emot alla elever som bor i en kommun. Ett ansvar som friskolorna inte har.

– Det är viktigt att vi differentierar skolpengen så att den utformas utifrån det ansvar man har. Vi kommer att tillsätta en utredning om detta inom kort, säger skolminister Lotta Edholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.