Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Entrédörrar låstes aldrig – övning vid hotfull situation gav resultat

Entrédörrar låstes aldrig – övning vid hotfull situation gav resultat

Uppdaterad
Publicerad

Det var bra att Teknikums entrédörrar inte låstes när en maskerad och knivbeväpnad man upptäcktes i skolans lokaler, enligt Växjö kommun. Skolpersonal ska ha agerat enligt rutiner framtagna med polisen.

Katedralskolan, Kungsmadskolan och Teknikum ligger mycket nära varandra.

När man fick veta att en maskerad och beväpnad man befann sig i Teknikums lokaler låstes alla dörrar på Katedralskolan och Kungsmadskolan. Men på Teknikum låstes aldrig entrédörrarna, vilket ligger i linje med hur man ska tänka vid ett så kallat skyddsläge.

– Misstänker man att det kan finnas en gärningsperson inne i byggnaden så ska man inte låsa utan då ska man kunna fly om det skulle bli aktuellt. Det var ändå väldigt mycket polis, räddningstjänst och ambulans på plats och jag vet att man hade kontroll utanför skolan och omringade skolan på så vis, säger Johanna Gunnarsson, ansvarig för utveckling av säkerhetsrutiner vid Växjö kommun till SVT Nyheter Småland.

Har utbildats av polis

Vid två tillfällen, 2016 och 2017, har personal på skolor i Kronoberg fått utbildning av polisen i hur de ska agera i ett så kallat skyddsläge, till exempel vid information om pågående dödligt våld i en offentlig miljö.

– Inom ett skyddsläge finns det tre moment som man ska ha med sig. Det handlar om att fly, gömma sig och slåss. Det är utifrån de tre aspekterna man ska tänka på när ett skyddsläge kommer upp, säger Johanna Gunnarsson.

I klippet ovan hör du hur Johanna Gunnarsson resonerar kring ett så kallat skyddsläge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer