Anna Persson, Cecilia Ungerbäck Smith och Magnus Eriksson är riktigt nöjd med det nya biblioteket. Foto: SVT

Sköna rum ska locka fler till biblioteken

Uppdaterad
Publicerad

Projektet Kreativa rum är ett treårsprojekt finansierat av kulturrådet och region Kronoberg och Blekinge. Tanken är att få boende på landsbygden att hitta tillbaka till sina bibliotek.

I Skruv i Lessebo kommun har man med hjälp av Hemslöjd i Kronoberg och Folketshus-föreningen målat om och ändrat inredningen helt för att det skall bli mer trivsamt för besökarna att vilja komma och stanna en stund på biblioteket. Man har till och med byggt ett jakttorn i miniatyr.

– Man ska vilja vara kvar. Så man inte bara springer och hämtar den där reserverade boken och sen så försvinner man ut igen, säger Anna Persson, bibliotekutvecklare i Kronobergs- och Blekinge län.

– Barnen kommer ju automatiskt hit genom skolan. Men kruxet är att få hit dem att ta med sig familjen på fritiden, säger Cecilia Ungerbäck Smith, bibliotekariechef i Lessebo kommun.

Projektarbetet fortsätter

Man satsar även på att det framöver skall bli mer öppet. Det innebär att besökarna kan besöka biblioteket med hjälp av lånekort mellan 08:00 och fram till klockan 22:00 på kvällen utan att personal finns på plats.

– Nu fortsätter vi. Nu drar vi vidare mot bibliotek i Markaryd, Älghult och de bibliotek vi håller på med i Blekinge och fortsätter vårt arbete där, säger Anna Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lessebo

Mer i ämnet