• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Största pumpatävlingen på torget i Löttorp. Foto: SVT/ Jenny Lindeborg

Skördefesten på Öland – lockar runt 220 000 besökare

Uppdaterad
Publicerad

Nu är årets skördefest på Öland i full gång och över 900 olika aktiviteter och evenemang erbjuds.

I över 20 år har skördefesten engagerat hela ön från södra till norra udden och framförallt handlar det om mat och konst. 

– Jag tycker att det roligaste är det som är öländskt, att våra egna öländska konstnärer öppnar sina ateljéer och att vi har gårdsbutiker som kan leverera sådant som egen getost, lamm- och nötkött, korvar och annan mat som verkligen kommer från ön, säger Pia Axelsson, verksamhetsansvarig för Ölands Skördefest.

Borgholm
Pia Axelsson, verksamhetsansvarig för Ölands Skördefest. Foto: TT/pressbild

220 000 besöker ön 

Skördefesten väntas locka omkring 220 000 besökare och under lördagen kan man bland annat besöka fårets dag vid Borgholms slott, se gräsklipparrace i Egby, följa pumpatävlingen i Löttorp och titta på totalförsvarets flyguppvisning i Stora Rör. 

–Vi har haft tur med vädret de flesta åren och den här helgen är också fantastisk. I går sken solen och det gör den även i dag. Samtidigt verkar man inte vara lika väderkänslig på hösten utan det finns en medvetenhet om att det kan blåsa och bli lite kyligt, säger Pia Axelsson.

Olivia Holgersson Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

Olivia Holgersson från Motala besökte fårets dag vid Borgholms slottsruin. 

–Jag tycker jättemycket om skördefesten och det är kul på slottsruinen. Det bästa här är fåren, säger hon.

Skördefesten något att räkna med 

Och enligt Pia Axelsson har skördefesten en stor betydelse för besöksnäringen på ön. Speciellt när det har varit somrar med dåligt väder och mindre besökare. 

– Skördefesten är något som ölänningarna kan räkna med. Företag och föreningar vet att i slutet på september kommer skördefesten med många besökare som åker runt och njuter av Öland, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet