Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Många påsar med grönkål blev det när det blev fritt att skörda grönsaker från sommarens odlingar i Nybro. Hör väninnorna Paula Niemäle och Laila Olofsson som hade varsin påse med grönkål hem. Foto: Karin Ahlgren/SVT

Skördetid för ätbara parkväxter i Nybro

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen gick starten för den allmänna skördetiden av grönsaker odlade i Badhusparken i Nybro.

Det tog inte lång tid innan grönkålsplantorna som under sommaren prytt rabatterna började förlora den ena bladet efter det andra.

– Jag älskar grönkål, man kan använda det till så mycket, säger Ella Nowak, som är en av dem som kom till Badhusparken för att vara med och skörda.

”Någon slags basilika”

Väninnorna Paula Niemäla och Laila Olofsson har varsin plastkasse med sig till parken. De nyper nyfiket i olika blad. Känner efter hur de doftar och funderar över vad de kan användas till.

– Det här är nog någon slags basilika, säger Paula och konstaterar att den doftar gott.

– Nu hoppas jag att den kommer att smaka bra också, säger hon.

Men vågar du verkligen äta den om du inte är säker på vad det är?

– Ja, det vågar jag, säger hon och stoppar ner en blommande kvist med det som troligen är basilika av något slag.

Uppskattar ätbara odlingar

Folk kommer och går till Badhusparken, en hel del har en plastpåse nerstoppad i en ficka för att kunna ta med sig något grönt hem.

– Det här är verkligen toppen, säger Ella Nowak, visst kan jag gå och köpa min grönkål, men att få plocka den här i parken är ju så härligt.

I klippet möter du fler parkbesökare som är på plats för att plocka med sig något ätbart hem.

Fram till mitten av veckan är det fritt fram att skörda av grönsakerna i Badhusparkens rundlar. Där har Nybro kommun i år planterat ätliga växter i kombination med sommarblommor.

– Tanken med årets rabattrundlar är att uppmärksamma möjligheter och inspirera till odling av matnyttiga grönsaker, med prydnadsvärde i kombination med sommarblommor. Planteringarna visar på rabattrundlar med ca 70 procent ätliga växter och 30 procent inblandning av sommarblommor, säger stadsträdgårdsmästare Thomas Bergström till Nybro.se.

Källa: Nybro.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer