Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En person har skjutit sig till döds på psykiatrin i Kalmar. Foto: Hanna Nilsson/SVT

Patient begick självmord med skjutvapen på psykiatrin i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

En patient sköt på torsdagseftermiddagen sig själv på en psykiatrisk avdelning i Kalmar. Det finns just nu inga uppgifter om hur vapnet har kommit in på avdelningen. Regionen har inlett en internutredning.

På en presskonferens kommenterade Charlotta Brunner, chefläkare inom psykiatrin, och Florence Eddyson Hägg, psykiatridirektör i Region Kalmar län, händelsen som inträffade vid 14-tiden på eftermiddagen.

– Mannen tog sitt liv med ett skjutvapen, i nuläget vet vi inte hur han fick tillgång till vapnet, säger Charkotta Brunner.

Han ska ha tagit sitt liv inne på ett enskilt rum och personalen blev varse vad som hade hänt när de hörde ett skott.

– Personal hade precis varit inne och pratat med honom och så hörde man skott, säger Charlotta Brunner.

Den döda mannen var i 60-årsåldern och vårdades enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård efter ett självmordsförsök i januari. Vården höll på att planera för att han skulle skrivas ut i öppenvård som också skulle bedrivas med tvång. Han hade varit på flera permissioner under den senaste tiden och planen var att han skulle skrivas ut inom två veckor. Under början av sin vårdtid hade mannen förhöjd tillsynsgrad men den var inte aktuell längre när händelsen inträffade.

Ska utreda händelsen

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionen kommer nu att utreda händelsen internt.

Regionen kommer att göra en internutredning och menar att de alltid gör så när ett självmord inträffar.. Därefter görs det en bedömning om utredningen ska skickas vidare till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Som ni förstår så är det här en händelse som sätter spår både hos personal och övriga patienter. Ingen har bevittnat händelsen men den blir ju ändå en chockartad upplevelse så vi erbjuder krisstöd om det finns behov, säger Florence Eddyson Hägg.

Hade den här personen bedömts som suicidal?

– Ja, han lades in efter ett självmordsförsök och han hade en allvarlig psykiatrisk problematik. Men i slutet av vårdtiden bedömdes inte risken finnas kvar, säger Charlotta Brunner.

Vad det var för typ av vapen vill regionen inte uttala sig om men de berättar att polisen har vapnet i beslag.

Hur går det till när folk kommer och går som besökare på den här avdelningen?

– Det kan i vissa lägen göras bedömningar kring om en patient behöver ha övervakade besök men det är alltid efter en individuell bedömning av chefsöverläkare. Det är dock vanligare under början av en vårdtid och den här mannen var ju på väg att skrivas ut, säger Charlotta Brunner.

Charlotta Brunner berättar också att polisen under mannens vårdtid har ställt frågor om mannen varit lämplig att inneha ett skjutvapen.

– Vi har skrivit intyg om att han inte är lämplig att inneha skjutvapen så på något sätt har det uppdagats att han hade tillgång till vapen, säger hon till SVT Nyheter Småland. 

Ingen ska ha varit hotad

Polis var på plats efter händelsen.

– Vi har biträtt sjukvården i ett självmordsärende. Vad som har hänt vill jag inte gå in på med hänsyn till de anhöriga, säger Calle Persson på polisens ledningscentral. 

Har någon annan person som hotats eller kommit till skada under händelsen? 

– Nej, säger Calle Persson.

Polisen vill inte kommentera vilket sorts av vapen det rör sig om eller hur vapnet kommit in på avdelningen.

– Det finns inga brottsmisstankar gällande själva dödsfallet men det kan komma att handla om brottsmisstanke med tanke på att ett vapen funnits på platsen. Men så långt har vi inte kommit ännu, säger Calle Persson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer