Skotare tros ha orsakat skogsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Palmqvist, skogsförvaltare på Linköpings stift, säger att de avverkningsrester som fanns i skogen är som ”en liten krutdurk”.

Linköping stift är en av ägarna till den brandhärjade skogen utanför Virserum och branden tros ha börjat på deras mark, när en skotare kört avverkningsrester.

– Vi tror att han har kört på något och att det har orsakat en gnistbildning som har satt fart på det hela.

Skogsbrand i Triabo

– Tyvärr så var det bland de sista lassen han skulle köra. Vi hade dessutom beordrat borttagning av kedjor på fordonet på grund av brandrisken, men tyvärr hände det ändå, trots att de körde på bara gummi, säger Bengt Palmqvist.

Stor risk för bränder

Brandrisken är stor och Länsstyrelsen har utfärdat eldningsförbud. Det finns mycket torrt gräs kvar sedan förra året. Skogsförvaltaren Bengt Palmqvist menar att det finns det finns stora risker att starta bränder om man inte är extra försiktig när man jobbar i skogen.

– Man måste vara väldigt försiktig, framförallt när det gäller markberedning och det har vi valt att avblåsa sedan förra veckan, säger han.

Branden har kunnat avgränsas till en yta på ungefär 30 hektar och det kan jämföras med 50 fotbollsplaner. Bengt Palmqvist tycker att det både är en stort och litet område.

– Det rör sig om en stor yta, men samtidigt är det bara en promille av hela kyrkans mark som brunnit. Det är en bråkdel av all skog, men någon gång ska det brinna även på kyrkans mark, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbrand i Triabo

Mer i ämnet