Ljudupptagning från P4 Jönköping. Rösterna är förvrängda. Foto: TT

Skottskadad troddes inte av larmoperatören

Uppdaterad
Publicerad

Skottskadad och blödande ringer den överlevande pojken vid skottdramat i Norrahammar SOS Alarm, men operatören verkar inte tro honom.

Den överlevande 16-åringen vid skottdramat i Norrahammar i oktober ringde två gånger till SOS Alarm utan att komma fram, och när larmoperatören till sist svarar vid tredje försöket blir pojken först inte trodd. Det rapporterar P4 Jönköping.

16-åringen upprepar att han är allvarligt skottskadad och att hans kompis ligger död bredvid, men larmoperatören frågar hur han kan ringa om han skjutits i huvudet.

”Men vart i huvudet? Hur kan det komma sig att du klarar av att ringa om du har blivit skjuten?”

När pojken tvingas upprepa var han befinner sig sju gånger tappar han tålamodet och kallar kvinnan för idiot. Då svarar hon:

”Kan du skärpa dig istället för att kalla mig jävla idiot? Vill du ha hjälp?”

”Hälsa mamma att jag älskar henne, snälla”

Pojken upprepar då enligt SR att han tror att han ska dö.

”Om jag dör, hälsa min mamma, hälsa min farmor och hela min familj att jag älskar dem. Snälla.”

Efter en anmälan utreds nu larmsamtalet internt av SOS Alarm.

– Vi på SOS skulle kunna göra den här intervjun på ett bättre sätt, absolut. Det är beklagligt att vi inte har gjort det, säger Mikael Sandh som är produktionschef för SOS Alarm i Jönköpings län till Sveriges Radio.

Larmtiden hölls

När SVT träffar MIkael Sandh har han fått direktivet att samtal med pressen ska skötas centralt av pressavdelningen. Men han svarar ändå på en fråga:

Skickades ambulans ut direkt eller fördröjde samtalet larmningen?

– Nej, ambulanslarmet gjordes omedelbart så vi har hållt oss inom den larmtid vi ska, säger Mikael Sandh.

Han förklarar också att det inte är säkert att den larmoperatör som tog samtalet hade lokalkännedom eftersom operatörerna sitter i olika delar av landet, men menar att det den här gången inte fördröjde själva larmningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Norrahammar

Mer i ämnet