Arkivbild. Polisförbundet varnar nu för att polisens sommarbemanning är så klen att risken för misstag och felbedömningar ökar. Foto: Gunnar Lundmark / TT

Skralt med poliser i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Polisens sommarbemanning är så klen att medborgarnas säkerhet äventyras, anser Polisförbundet.

– Risken att begå misstag och göra felbedömningar ökar med den här personalbristen, säger förbundets ordförande Lena Nitz.

Svårigheter att få ihop bemanningen sommartid är ett återkommande inslag för polisen. I år är läget sämre än vanligt, enligt Polisförbundet.

– Det är en väldigt stor personalbrist. Förutom uttag av semester och föräldraledighet är det många som har slutat, säger Lena Nitz.

Oklart om förstärkning

En polis berättar för TT att man i sommar kommer att vara 18 poliser som jobbar skift i hans område – sju kommuner i Mellansverige med flera större evenemang sommartid.

”För några dagar sedan informerades vi om att ingen personalförstärkning från regionen var att vänta”, skriver polisen i ett mejl till TT.

Lena Nitz är kritisk till hur samarbetet i de sju halvårsgamla polisregionerna fungerar.

– Problemet är att exempelvis Kalmar, Kronoberg och Blekinge väntar sig ett tillskott från Skåne. Och att Skåne väntar sig ett tillskott från de tre andra, säger Lena Nitz.

Stressigt för operatörer

Ovanpå problemen med personalbrist i yttre tjänst finns problem på flera länskommunikationscentraler (LKC) – platserna där man tar emot akuta samtal från allmänheten och dirigerar ut patruller.

– Många har slutat för att de inte vill flytta när länskommunikationscentraler övergår till regionledningscentraler, säger Nitz.

När det inte finns certifierade operatörer att fylla luckorna med blir arbetsbördan för dem som jobbar kvar ännu högre.

– Det är uppenbart att risken att begå misstag och göra felbedömningar ökar. Det kan i förlängningen drabba medborgarna, men också enskilda polisanställda, säger Nitz.

Svårlöst problem

I Region Nord (Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland, Jämtland) gör ovanligt många föräldraledigheter läget mer ansträngt än förra året, enligt Micael Säll Lindahl, biträdande regionpolischef.

– Vi kan fortfarande garantera säkerheten för medborgarna men de som jobbar kommer att få det tuffare, säger han.

Han beskriver sommaren som att polisen går in i ”nöddrift”. Man prioriterar det som är akut – exempelvis utryckningar, utredningsärenden där folk sitter frihetsberövande och ungdomsärenden.

Även om situationen på flera håll är extra knepig i år så är problemet generellt svår att komma ifrån.

– Det finns nästan inga arbetslösa poliser att plocka in som vikarier. För att hantera det här på ett annat sätt skulle vi antingen behöva ha 5-10 procents arbetslöshet bland poliser alternativt behöva överrekrytera, säger Micael Säll Lindahl.

Omflyttningar tar tid

Mats Nylén, kommunikationschef i region Bergslagen (Dalarna, Värmland och Örebro län) tror att många överdriver problemen.

– Man höjer inte blicken och ser att man kan samarbeta på nya sätt i den nya organisationen, säger han.

Micael Säll Lindahl håller delvis med.

– Men under perioder då bemanningen är hårt ansträngd överallt löser man inte något genom att poliserna flyttas runt. I en sådan situation förbrukar istället förstärkningar ännu mer resurser i form av restid och annan logistik, säger han.

Det yttersta ansvaret för att det operativa arbetet fungerar ligger hos Mats Löfving, chef för Nationella operativa avdelningen (NOA).

Via en pressekreterare låter han hälsa att han överlåter ansvariga inom regionerna att kommentera läget.

Polisens rätt till semester

Såväl semesterlagen som föräldraledighetslagen gäller för poliser precis som för alla andra.

Skillnaden mot andra verksamheter är att Polismyndigheten inte kan plocka in vikarier för att täcka upp under semestrar och föräldraledigheter.

Semesterlagen ger rätt till fyra veckors sommarsemester, vilket för polisens del medför att bemanningen går ner under juni, juli och augusti.

Polisförbundet centralt frågade förbunden i regionerna om sommarbemanningen. Ett utdrag ur svaren:

”I exempelvis Kronoberg har de gått på minimibemanning konstant (mer eller mindre) sedan ett par år tillbaka. På både länscentralen Kalmar och Syd (Skåne/Blekinge) finns det inte ens bemanning för att täcka minimibemanning och således behövs akut förstärkning dit”.

”Vi vet helt ärligt inte hur de ska lösa det. Ingen lyssnar och tar frågorna på allvar”.

”Vägen fram till bemanningen har i vissa fall varit problematisk, men har gått hantera inom ramen för flexibla lösningar och kompromisser”.

”Detta problem återkommer varje år. Arbetsgivaren vägrar konstant att ha en överkapacitet övriga tider på året och därför blir man tvungen att lösa sommaren med mycket övertid för befintlig personal”.

”Pensionsavgångar, poliser som slutar men inte blir ersatta, innebär en tuffare verklighet för kvarvarande personal. Märks naturligtvis ännu mer under semestertider”.

”Vi har officiellt fått ihop det men semesterplaneringen hänger på en skör tråd”.

”Största problemen finns i Västernorrland där det är ett ovanligt, extremt stort uttag av föräldraledigheter, ingripandeverksamheten har svårt att kunna bemannas”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer