Marita Ljungberg Blom, förskolechef Nybro kommun, på Vitsippans skolgård. Foto: Jörgen Axelsson

Skydd mot cancer börjar i förskolan

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att hudcancern ökar har det blivit viktigare att göra skolgårdarna solsäkra.

En av de kommuner som satsar på att solsäkra skolgårdarna är Nybro kommun. Där invigdes förra året en ny skolgård för förskolan Vitsippan.

Solsegel och nyplanteringar

– Vi har satt solskydd över sandlådorna. Vi har gjort en inventering, och det är grunden till hur vi sedan har byggt miljön här med solsegel som vi har kompletterat till den växtlighet som finns redan idag. Och en hel del nyplanteringar är också gjorda med tanke på att det ska växa upp och ge solskydd och skugga, säger Marita Ljungberg Blom, förskolechef i Nybro kommun.

Strålsäkerhetsmyndigheten har vaknat

När SVT besöker Vitsippans förskola i Nybro lyser solen visserligen med sin frånvaro. Men här finns gott om ställen där barnen kan söka upp skugga för att skydda sig mot solens farliga uv-strålar. Och den aspekten på barns miljö har blivit allt viktigare. Anledningen är att antalet fall av hudcancer ökar, något som nu fått Strålsäkerhetsmyndigheten att agera.

– Vi vet att bränner man sig som barn så ökar risken för att utveckla hudcancer som vuxen. Vi har också sett indikationer på att om man jobbar långsiktigt och börjar med barnen och ser till att de skyddas från UV-strålning. Då ger det effekt längre fram i form av en minskad risk för hudcancer, säger Hélène Asp på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer