Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skyddsrumsinspektören Sten-Åke Bergstrand visar upp de nya skyddsrummen i Västervik. Foto: SVT

Han inspekterar skyddsrum i Sydsverige – efterfrågan har exploderat

Uppdaterad
Publicerad

Hans jobb är att vara MSB:s förlängda arm när skyddsrum byggs eller renoveras. Sten-Åke Bergstrand har haft sitt certifikat i många år, men de senaste åren har efterfrågan på hans tjänster exploderat.

– Sedan Putin gick in i Ukraina så är det fullt i kalendern, säger Sten-Åke, kvalificerad skyddsrumsinspektör på Skanska.

När det ska byggas nya skyddsrum, eller när ett gammalt skyddsrum ska renoveras eller byggas om, finns det regler som ska efterföljas. Det är MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som i slutändan godkänner, men på vägen finns det kvalificerade inspektörer som handleder myndigheter eller bostadsrättsföreningar.

Kriget i Ukraina har ökat efterfrågan

Sten-Åke Bergstrand har haft sitt certifikat i många år, men sedan Ryssland startade sitt krig mot Ukraina har efterfrågan på Sten-Åkes tjänster ökat kraftigt.

De svenska skyddsrummen

Just nu hjälper han Region Kalmar som bygger fem nya skyddsrum i samband med att nya psykiatrilokaler byggs i Västervik.

– Mitt jobb är att säkerställa att skyddsrummen följer MSB:s regler, säger Sten Åke Bergstrand till SVT.

Följ med in i de nya skyddsrummen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

De svenska skyddsrummen

Mer i ämnet