Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kända släktforskaren Stina Loo om hur hon rekonstruerar Markaryds försvunna historia. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Släktforskaren Stina Loos livsprojekt – återskapa Markaryds nedbrunna historia

Uppdaterad
Publicerad

För den med rötter i Markaryd går det knappt att släktforska bakåt i tiden eftersom kyrkböckerna brann upp på 1800-talet. Men det vill släktforskaren Kristina ”Stina” Loo ändra på – hon har tagit sig an uppgiften att återskapa historien.

Det började med att Stina Loo inte kom någonstans med sin släktforskning. Hela hennes mammas sida är från Markaryd, och där fanns ingen information om släktingarna att hämta den vanliga vägen då bygdens kyrkoarkiv brunnit i två omgångar på 1800-talet.

– Det blir ett problem för man kan inte följa personerna bakåt i tiden. Det finns inga födelseböcker, man kan inte se om det finns föräldrar eller syskon, eller om de flyttat. För den som har släkt inom samma område kommer man därför inte vidare, säger Stina Loo.

Markaryd

Då bestämde hon sig för att rekonstruera historien med hjälp av de civilrättsliga dokument som finns bevarade. Information från mantalslängder (skatteuppgifter), bouppteckningar och jordeböcker samlas i en digital databas som är gratis för allmänheten.

– Jag tänkte att jag får ta allt som finns. Jag började läsa på om hur man rekonstruerar kyrkorböcker, och då insåg jag att det finns hur mycket information som helst, säger Stina Loo.

Aktuell i SVT-program

Hittills har Stina noterat drygt 18 000 uppgifter i databasen som hon kallar för Markarydsregistret. Målet är att hitta alla som föddes och dog i trakten mellan 1717 och 1860.

Men det kommer ta tid, och Stina räknar med att fortsätta pussla ihop Markaryds historia resten av sitt liv.

– Jag vill få tillbaka de här människorna på något vis, så att vi som lever idag kan lära oss någonting. Det är jätteviktigt att det inte bara glöms bort.

Stina Loo är aktuell som en av experterna i programmet Genjägarna som går att se på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Markaryd

Mer i ämnet