Pissed Elin ska vara en del av konststråket runt Växjösjön. Foto: Växjö kommun/SVT

Släktingar protesterar mot ”Pissed Elin”

Uppdaterad
Publicerad

Tre släktingar till Elin Wägner har hört av sig och vill stoppa den planerade statyn ”Pissed Elin” som ska sättas upp i Växjö. Nu skjuts invigningen som var planerad till den 12 november på framtiden.

Invigningen av konstverket ”Pissed Elin”, tillägnat Elin Wägner, skjuts på framtiden efter att tre släktingar till Elin Wägner hört av sig i ett brev till kommunen om vad de tycker om konstverket. Brevet som innehåller sju punkter är skrivet av Anna, Eva och Maria Wägner.

I brevet skriver systrarna bland annat att ”oavsett tycke och smak är denna staty helt enkelt bedrövlig som representant för Elin Wägner. Det verkar som att konstnären helt saknar insikt och kunskap om Elin Wägner och hennes författarskap.”

Ska väga åsikterna mot varandra

Eva Johansson (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun, tycker att det känns tråkigt.

– Vi måste vara ödmjuka och lyssna. Det är alltid tråkigt när sådant här sker, säger Eva Johansson. Man ska inte kränka någon men det är bra att folk bryr sig. Det här är ju en naturlig reaktion och då ska man samla in åsikter och väga dem mot varandra.

Sara Möller är den konstnär som har gjort konstverket, och hon vill i dag inte göra några som helst ändringar. Hon ska i nästa vecka träffa de tre släktingarna för att diskutera. Innan dess kommer det inte att beslutas något i frågan. Men det står klart redan i dag att det inte blir någon invigning som planerat den 12 november.

Konstverket har väckt starka reaktioner även bland invånarna i Växjö. Det är främst titeln ”Pissed Elin” som har diskuterats i bland annat insändare i lokaltidningen.

Pissed Elin

Visa

Konstverket är tillägnat Elin Wägner och hennes avtryck i historien. Det är en tre meter hög skulptur i målad aluminium som står på en trappyramid av granit.

”I min skulptur ”Pissed Elin” har jag tagit mig friheten att abstrahera och transformera Elin och hennes skrivna ord till ett kissande och lysande ekosystem.” skriver konstnären Sara Möller om verket. Hon är född 1982 i Växjö och är i dag verksam i Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Debatten om Pissed Elin

Mer i ämnet