Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fältarbetare i Växjö ser varje dag hur ungdomar använder sig av ren lustgas som berusningsmedel. Foto: Ricardo Garcia/SVT

Innedrogen lustgas sprider sig snabbt bland unga i Växjö

Publicerad

Skolor i Växjö varnar för lustgas bland ungdomar och fältarbetare vittnar om att lustgas blivit ett vanligt komplement till alkohol. Användning och missbruk av lustgas kryper ner i åldrarna och används helt öppet, enligt trygghetsvandraren Jessica Krokmark.

På senare tid har skolledningen på skolor i Växjö valt att gå ut till föräldrar och varna för lustgas som blivit vanligare bland ungdomar.

– Vi är ute och vandrar varje dag och ser att lustgas används helt öppet. Det är vanligt att en hel flaska åker runt bland ungdomar på en restaurang eller pizzeria till exempel, säger Jessica Krokmark, trygghetsvandrare i Växjö.

Under de senaste åren har lustgas blivit allt vanligare som berusningsmedel, både bland unga och vuxna, enligt Giftinformationscentralen.

– Ja, vi ser att lustgas används som komplement till alkohol och många ungdomar tycker inte det är farligt att andas in, säger Jessica Krokmark.

KLIPP: Experten förklarar – så allvarliga skador kan lustgas ge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan lustgas vara farligt när det används i sjukvården? I videon förklarar Johanna Nordmark Grass, överläkare Giftcentralen varför. Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Lustgas

Lustgas, dikväveoxid, har en effekt som framkallar eufori och används främst som smärtlindring vid till exempel förlossningar och operationer. När lustgas används inom vården blandas den upp med syre och andas in genom en mask.

För att lustgas ska ge medvetslöshet krävs emellertid högre koncentrationer i blodet än vad som kan åstadkommas genom inandning.

Den största faran med lustgas är att den minskar mängden vitamin B12 i kroppen, vilket bland annat skadar nerver och försämrar produktionen av röda blodkroppar.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.