Krögaren Martin Bergwall Nilsson är optimistisk trots coronakrisen. Foto: Farhad Khalili/SVT/TT

Kalmarkrögare om nya alkoholregeln: ”Kommer leda till varsel för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Martin Bergwall Nilsson äger nio olika restaurang- och krogverksamheter i Kalmar och på Öland. Han menar att regeringens nya förslag skulle innebära ett hårt slag för krogbranschen.

– Det är tiotusentals jobb som hotas av den här nya regeln, det ska man ju ha klart för sig. Det kommer säkert leda till varsel för oss också tyvärr.

Från och med den 20 november fram till februari nästa år vill regeringen förbjuda alkoholförsäljning på krogar, barer och restauranger efter klockan 22. Dessutom tvingas krogverksamheterna att stänga senast 22.30.

– Vi är i chocktillstånd om jag ska vara helt ärlig. Det är extremt tuffa tider. Det som kan ge mer hopp och framtidstro är att det kommer mer stöd till näringen, för det är vår bransch som är bland de mest utsatta, säger Martin Bergwall Nilsson.

Klarar sig lokalt

När det kommer till branschen på en lokal nivå är Martin Bergwall Nilsson optimistisk. Han menar att de kommer kunna hantera förslaget eftersom de tidigare har kunnat ställa om verksamheten och hålla öppet.

– Vi har en bra dialog med kommunen. Det har funkat väldigt bra hittills, vi har haft ett bra teamwork mellan gäster, anställda och myndigheterna.

Hur Regeringens förslag kommer att slå mot ekonomin är i nuläget oklart eftersom det nya beslutet innebär nya omställningar för verksamheten.

– Loppet är absolut inte kört för vår bransch, det handlar bara om att ställa om. Det kommer bli mycket mer takeaway-mat som julmat och nyårsmenyer. Folk kommer fortfarande att vilja unna sig något gott, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.