SM-mästarna i dikesdyking är korade på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Under påskdagens eftermiddag hölls de svenska mästerskapen i dikesdykning i Löttorp på Öland. Nu är vinnarna i dam och herrklassen uttagna till VM i Wales som arrangeras den 25 augusti.

Det var strålande solsken som mötte de sju tävlande som hade tagit sig till Löttorp för att deltaga i den nionde upplagan av svenska mästerskapen i dikesdykning.

Grumligt vatten

Reglerna är enkla, tävlingen går ut på att ta sig från start fram till mål på snabbast möjliga tid men deltagarna får inte använda sig av några klassiska simtag. Sträckan är på omkring 80 meter i ett mycket grumligt vattenfyllt dike.

– Hundsim går bra men det är benen som ska driva deltagaren framåt. De ska ha ansiktet under vattenytan och använda simglasögon och snorkel. Självklart får deltagarna spotta ut vattnet så att de inte blir kvävda, de ser ju knappt någonting i det grumliga vattnet, säger Björn Hedman som är arrangör och konferencier under evenemanget.

Rutinerad simmare

Anna Lohmann och Åke Klasson är vinnarna av SM i dikesdykning 2019. Foto: Niclas Wimmerberg

Sammanlagt sju deltagare ställde upp i tävlingen, två kvinnor och fem män. Vinnaren i dam och herrklassen får en resa och ett deltagande i VM som arrangeras i Wales den 25 augusti.

– Jag har vunnit både SM och VM i Wales vid ett tidigare tillfälle och det är otroligt kul. Jag vann i dag och kanske beror det på att jag är en gammal simmare, säger Anna Lohmann från Kalmar.

I herrarnas klass vann Åke Klasson som också fått en biljett till VM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.