Småland Airports vd Ulf Axelsson Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Småland Airports vd: ”Någon promille kan slinka igenom”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsmorgonen satte sig Växjös kommunalråd Anna Tenje (M) på ett flygplan från Småland Airport mot Stockholm. Med en morakniv i handväskan. ”Inget system är hundraprocentigt”, säger flygplatsens vd Ulf Axelsson.

Det var först när moderaten Anna Tenje landat i Stockholm och kommit fram till säkerhetsspärren i riksdagen som hon kom på att hon hade sin sons morakniv i handväskan. Kniven hade därmed åkt obemärkt förbi röntgenmaskinen på Småland Airport i Växjö, vilket Smålandsposten var först med att berätta.

– Inget system är hundraprocentigt, väskan kan ha legat på en sådant sätt genom röntgen att kniven inte syntes. Någon promille kan slinka igenom och i det här fallet var det Anna Tenje och hennes kniv, säger Småland Airports vd Ulf Axelsson.

– Risken att någon ska vilja ta med sig ett vasst föremål ombord och faktiskt lyckas med det är extremt liten.

”Röntgenmiss”

Kommunalrådet Anna Tenje är även vice ordförande i Småland Airports styrelse, men att kniven i hennes väska aldrig upptäcktes berodde på en röntgenmiss och inget annat, menar Ulf Axelsson.

– Att det var just Anna Tenje tror jag inte spelar någon roll överhuvudtaget, för den som sitter vid röntgen ser inte precis vems väska det är som röntgas.

Flygplatsen kommer inte att ta till några ytterligare säkerhetsåtgärder efter händelsen utan fortsätter att följa Transportstyrelsens nationella krav. 

– Säkerhetsarbetet rullar på enligt de rutiner vi har, säger Ulf Axelsson.

Nästa vecka kommer Småland Airports styrelse att få en rapport och en genomgång av flygplatsens säkerhetsarbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer