Foto: Petra Lindell/TT

Småland mer än glas och trä – överraskande stark digital tillväxt

Publicerad

IT är den bransch som sysselsätter flest i Växjö idag, och trenden är att Kalmar hakar på IT-utvecklingen.

Växjö är känd sedan tidigare som en ort med många IT-företag, men nu är också Kalmar på väg att göra sig ett namn inom den digitala sektorn. Förra året omsattes 16.6 miljarder kronor i Kalmar län.

– Jag blev förvånad att utvecklingen gått så snabbt. Det är ju höga siffror vi pratar om här, säger Kalmar kommuns näringslivschef Thomas Davidsson.

Behöver inte vända sig till Stockholm

Men utvecklingen är mycket stark även i Kronoberg. Här har antalet företag ökat med 40 procent de senaste fyra åren. Och enligt Växjö kommuns näringslivschef Thomas Karlsson så är IT den bransch som sysselsätter flest människor i kommunen.

– Det borde till exempel innebära att man inte måste vända sig till Stockholm för att köpa tjänster och produkter utan att det också finns en lokal leverantörsmarknad, säger Lars Hornborg som projektledare på IEC på Linnéuniversitet och som ligger bakom kartläggningen.

Ändrar bilden av Småland

I Linnéregionen, alltså Kronoberg- och Kalmar län, finns idag cirka 1500 företag som sysselsätter drygt 13.000 personer och omsätter nästan 40 miljarder kronor.

– Vi blev förvånade att det är så stor omsättning. Vi måste förstå att det inte bara är skogsindustrins och maskinernas Småland utan det också är det digitala Småland, säger Lars Hornborg.

Ska rida på vågen

Enligt Davidsson är det ett framgångsrikt samarbete mellan näringslivet och universitetet som är en av orsakerna till det starka uppsvinget. Men mer behöver göras för att Kalmar ska rida på vågen, menar han.

– Vi måste fånga upp universitetets studenter mycket tidigare, redan under deras första termin, för att kunna ge dem praktik, eller extrajobb eller vad det kan vara, för att få in dem i företagen, säger Thomas Davidsson.

Definition av den digitala sektorn

IT-utrustning/ hårdvara

Program, appar, webbtjänster

IT-konsulttjänster inklusive bemanning

TelekommunikationNät och kommunikation

Elektronik

IT-utbildning

E-handel

Drifttjänster

Säkerhet

Digital infrastruktur

Övriga digitala tjänster eller produkter

Källa: Linnéuniversitetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.