– Vi ville hitta mat som går att laga både hemma och på finkrogen samtidigt som vi ville gynna våra lokala leverantörer, säger Ia Ahlsgård, husföreståndare på residenset i Kronobergs län.
Nästa år blir Stockholm utnämnt till Europas mathuvudstad. I samband med det kommer landskapsmåltider för samtliga landskap i landet att presenteras.
Bakom initiativet står de tre matakademierna Gastronomiska akademin, Kungliga skogs – och lantbruksakademin och Måltidsakademin.
”Ostkakan är bra som den är”
– De båda måltiderna är egentligen ganska grundläggande. Vi har inte gjort så stora finesser. Exempelvis ostkakan är ju verkligen bra som den är.
Det är kockarna vid de tre länsresidensen som tillsammans utformat de båda menyerna.
– Rätterna har alla sin egen grundtanke med traditionella ingredienser. Smålandsmenyn är en femrättersmeny som en blinkning till det småländska taberaset.
Landskapsmåltiderna
Småland:
Jordärtskockssoppa med smuliga vildsvinsisterband
Lingon & potatis, lingon smaksatta med Ljungbygin
Gös med Vätterkräftor och kantareller, smörbakad spetskål, kräft- och krondillsky
Bonnakringla med Vasens prästost och ”äpplesylt – man tager vad man haver”
Ostkaka med klarbärssylt och småländsk grädde
Öland:
Minikroppkaka med lök och ramslökssmör
Nattbakat tackakött med bönragu-timjan-vitlök och Ölandspotatis
Brynt basilikakräm, smultronsorbet, mandelkaka, grillade jordgubbar samt fläder