Foto: TT

Smålänningar sämst i Sverige på att använda bilbälte

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje person som dog i trafiken använde inte bilbälte år 2016. I Kalmar län använder inte var tionde förare bälte, vilket är sämst i landet.

Totalt har 340.000 av förare och framsätespassagerare observerats av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF. I Kalmar län använder 90 procent i undersökning bilbälte.

– Det är oroande att bältesanvändningen varierar så kraftig i landet. På vissa håll saknar nästan var tionde bälte och går man ner på kommunal nivå är användningen på sina håll ännu sämre, säger Daniel Qvarnström, NTF Jönköpings verksamhetschef, i ett pressmeddelande.

I Kalmar län är Borgholmsborna sämst på att använda bilbälte – 86 procent.

Män slarvar i större grad

Bäst i Småland är Älmhult där 99 procent använde bilbälte vid undersökningen. Det framkommer även att kvinnor är bättre på att använda bilbälten än män – under de senaste fyra åren.

– Eftersom det fortfarande är så att var tredje förare som omkommer i personbil saknar bilbälte är det jätteviktigt att fortsätta jobba för att öka användningen, i synnerhet mot riktade högriskgrupper så som till exempel unga män, säger Daniel Qvarnström.

LÄS MER: Så använder du bilbältet på rätt sätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.