Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin, ser tendenser på att allt fler som arbetar inom serviceyrken i länet smittas av coronaviruset vilket hon tror kan bero på turismen. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Smittskyddsläkaren i Kalmar: ”Läget är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagseftermiddagen höll Region Kalmar län en pressträff. – Sannolikheten att du som är förkyld har covid-19 blir allt större, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Bland de som nu provtas för covid-19 i Kalmar län är åtta procent bekräftat smittade.

– Läget är allvarligt. De senaste veckorna har fallen flerdubblats och sannolikheten att du som är förkyld har covid-19 blir allt större, säger Lisa Labbé Sandelin.

Femfaldig ökning

Vecka 42, i mitten av oktober konstaterades 36 fall. Förra veckan var motsvarande siffra 180 fall- en femfaldig ökning.

– Det är en väldigt stor ökning, säger Lisa Labbé Sandelin.

De flesta i länet som bekräftas smittade är i åldersgruppen 20-49-åringar men det finns även smittade inom äldreomsorgen.

– Tyvärr är det oroande tendenser att smittan tar sig in på särskilda boende. Vår smittspårningsenhet är svårt belastad och därför prioriteras just nu verksamhet inom vård och omsorg.

Egentest utökas

Under veckan kommer kapaciteten för egentest att utökas kraftigt. Det rör sig om tre nya utlämningsställen som etableras vid hälsocentraler i Kalmar, Oskarshamn och Västervik.

– Nu är ej läge att ordna eller delta i en fest. Det kommer en tid för det men inte nu, säger Lisa Labbé Sandelin.

På tisdagen var sex personer inlagda för covid-19 vid länets sjukhus, varav en på intensivvårdsavdelning. Det är den första patienten i behov av IVA-vård sedan mitten av juli. Under september och oktober har antalet inlagda pendlat mellan noll och fyra patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.