Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Elisabet Olsson på smittspårningsenheten i region Kalmar ser mer oro på bedrägeriförsöken mot äldre från påstådda smittspårare. Foto: Hamed Ubaidi Karlsson/SVT

Smittspårare: ”Blir besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal bedrägeriförsök där bedragarna påstått att de ringer från regionens smittspårningsenhet har uppdagats på senaste tiden i Kalmar län. Något som kan leda till en misstro bland äldre när riktiga smittspårare väl ringer upp, säger Elisabet Olsson, koordinator på smittspårningsenheten.

– Att man kan utnyttja en så allvarlig situation gör mig besviken, säger Elisabet Olsson.

Bedragarna har uppgett att de behöver kontouppgifter för att kunna skicka covid-19-tester till personen, som luras tro att den befunnit sig i närheten av en person med konstaterad smitta som man nu smittspårar.

– Det kan göra att sen när man blir uppringd från en smittspårare från oss så kan man ha en misstro när man hört talas om att det här kan vara bedrägeri, säger Elisabet Olsson.

Be att få ringa upp

Ett bra tips om man tror att man är utsatt för ett bedrägeriförsök är att fråga om man kan få ringa upp senare, säger hon.

– Vi som smittspårare ger alltid ut våra telefonnummer så man kan ringa upp oss igen. Men framför allt: Aldrig betala några pengar när det gäller smittskyddslagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer