Stillbilder från den kommande filmen om Utvandrarna går att ta del av under sommaren i Duvemåla. Jan Dzedins, kulturchef i Emmaboda är stolt över att bilderna visas upp i Duvemåla. I klippet ser du flera av bilderna. Foto: Karin Ahlgren

Se foton från nyinspelningen av Utvandrarna: ”Behöver gnugga sig i ögonen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är 50 år sedan den första filmen om Utvandrarna hade premiär.  Den filmen spelades in i Emmaboda kommun, i äkta Mobergland. Till jul har den nya filmen premiär – men i Duvemåla kan man redan nu få se stillbilder från inspelningen.

Med ett halvår kvar till premiären av den nya filmen byggd på Wilhelm Mobergs Utvandrar-svit går det redan nu i Duvemåla att få se hittills aldrig visade foton från inspelningen.

– Det känns fantastiskt att få vara med och lansera de här fotona från en kommande storfilm just här,  en film som kommer att visas internationellt, säger Jan Dzedins som är kulturchef i Emmaboda.

Han är stolt över utställningen som öppnas på måndag. Och väldigt tagen, i synnerhet av en de utställda bilderna, där Karl-Oskar och Kristina och barnen står med sina ryggar vända mot fotografen och blickarna framåt, mot havet och det okända.

– Den bilden berör mig väldigt starkt, att lämna allt och inte veta vad som väntar, säger Jan Dzedins.

Rumänien bland inspelningsplatserna

Den nya filmen är inte, till skillnad från den första, inspelad i trakten. Den är inspelad i Alingsås, Trollhättan och Rumänien, men har ändå sina givna kopplingar till trakten.

– Mycket research är ju gjord här. Och Vilhelm Moberg sa själv, att stoffet till Utvandrarna har jag ärvt, så då känns det helt rätt att få vara med och visa upp de här fotona, säger Jan Dzedins.

– Att filmen görs för en ny generation tror jag är helt rätt och vi får acceptera att den spelats in någon annanstans, men det är så här vi håller traditionen vid liv, säger han.

Under sommaren går det att ta del av de hittills opublicerade stillbilderna från filminspelningen.

– Nu hoppas vi ju så klart att filmen får sin premiär här i Emmaboda också, säger Jan Dzedins.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.